Dieta FODMAP to dieta polegająca na ograniczeniu fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Fodmap to nic innego jak skrótowiec od angielskiej nazwy składników – fermentable oligosaccharidesdisaccharidesmonosaccharides and polyols – FODMAP).

Czego nie ma w diecie przy IBS?

Badania wykazują, że najpopularniejsze cukry proste, takie jak laktoza, fruktoza, fruktany, alkohole polihydroksylowe (sztuczne środki słodzące, np. sorbitol) mogą nasilać objawy zespołu jelita drażliwego. Najbardziej szkodliwe są syrop glukozowy i glukozowo fruktozowy oraz fruktozowy. Dieta fodmap opiera się na rezygnacji z tych składników, przy czym zazwyczaj odbywa się to w dwóch etapach:

  • 1 etap – odstawienie produktów fodmap na 6-8 tygodni
  • 2 etap – powolne wprowadzanie produktów zawierających fodmap, wykluczając jedynie pojedyncze, najbardziej inwazyjne składniki. 

Co można a czego nie można jeść przy zespole jelita drażliwego?

Mogłoby się wydawać, że ilość produktów, z jakich należy zrezygnować, jest bardzo duża. Okazuje się jednak, że równie dużo jest takich, które cechują się małą zawartością fodmap. Co powinna zawierać dieta fodmap?

Produkty Wykluczone z diety fodmap Dozwolone w diecie fodmap
Warzywa Wszystkie warzywa „wzdymające”, będące obciążeniem dla układu pokarmowego, np. koper włoski, karczochy, brokuły, grzyby, kalafior, soczewica,  groszek zielony, cebula, czosnek szparagi, brukselka buraki ćwikłowe, pory, kapusta kapusta chińska, pomidory, kiełki bambusa, kukurydza, seler, bakłażan, papryka o długich strąkach, marchew, sałata, bataty, szczypiorek, dynia, ogórki, 
Owoce Owoce z puszki i suszone, jabłka, gruszki, nektarynki, śliwki, brzoskwinie, arbuzy, mango, morele Truskawki, pomarańcze, winogrona, banany, kiwi, mandarynki, jagody, cytryny, ananasy, grejpfruty
Produkty mleczne, nabiał i źródła białka Mleko krowie, kozie i owcze, twaróg, delikatne sery (ricotta mascarpone), przetwory mleczne – jogurty, maślanki, kwaśna śmietana, mleko skondensowane, mleko sojowe, bita śmietana, nasiona roślin strączkowych – soja, soczewica, fasola, ciecierzyca Sery dojrzewające, masło, margaryna, masło orzechowe, mleka roślinne –  migdałowe,  ryżowe, jaja, ryby, mięso
Produkty zbożowe żyto, produkty pszenne – płatki, pieczywo, makarony Ryż i płatki ryżowe, pieczywo i makarony bezglutenowe, płatki i mąka owsiana, mąka i chleb  orkiszowy na zakwasie
Orzechy, nasiona i pestki pistacje, orzechy nerkowca orzechy włoskie, makadamia, pekan, ziemne i  piniowe, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam
Środki słodzące Wszystkie sztuczne substancje słodzące Cukier, stewia, syrop klonowy

Dieta IBS – wyzwanie czy przyjemność?

Tak naprawdę, dieta fodmap nie wymaga wielu wyrzeczeń, a jedynie drobnych zmian nawyków żywieniowych. Jak widać, jest wiele zamienników produktów foodmap, dzięki którym można ułożyć bardzo ciekawy, zdrowy jadłospis. W razie problemów, warto skorzystać z gotowego cateringu diety fodmap od hitdiety.pl i zainspirować się do tworzenia własnych dań.