Dieta niskotłuszczowa polega na ograniczeniu spożycia tłuszczu pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów trans i, mówiąc ogólnie, zmianie nawyków żywieniowych na dobre, z większym udziałem zdrowego, naturalnego jedzenia. Tłuszcze są niezbędne w diecie, odpowiadają za wchłanianie witamin, takich jak A, D, E i K, jednak ich nadmiar może wiąże się z bardzo poważnymi konsekwencjami dla organizmu.
Kto powinien ograniczyć spożywanie tłuszczu?
Dieta niskotłuszczowa dedykowana jest szczególnie tym osobom, które są narażone na zmiany miażdżycowe i problemy z niedokrwistością narządów oraz cierpiącym na otyłość i nadwagę. Jej główną zaletą jest obniżenie poziomu złego cholesterolu, a co za tym idzie, zminimalizowanie ryzyka odkładania się go w ścianach naczyń krwionośnych. Dieta niskotłuszczowa to także dobry sposób na redukcję wagi.
Dieta z małą ilością tłuszczu – jakie są jej zasady?
Nie jest tak, że wystarczy odstawić tłuste mięso, fast-foody i przetworzoną żywność. Dieta niskotłuszczowa polega na ogólnej zmianie nawyków żywieniowych, które mają na celu poprawę jakości zdrowia. Może być stosowana w sposób ciągły, a odpowiednio zbilansowana przynosi zaskakująco dobre efekty. O czym warto pamiętać, stosując dietę ubogą w tłuszcze?
- Należy zawrzeć w jadłospisie wszystkie składniki pokarmowe – białka, tłuszcze i węglowodany, z nastawieniem na czerpanie ich z odpowiednich źródeł.
- Jeść więcej posiłków, ale w mniejszych porcjach (4-5 dziennie).
- Ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych (smalec, czerwone mięso, masło, tłuste sery).
- Wprowadzić do diety więcej warzyw oraz owoców, ale w ograniczonej ilości.
- Wyeliminować produkty pszenne, a wprowadzić do diety pełnoziarniste.
- Ograniczyć węglowodany.
- Wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, wprowadzić do diety chudego mięsa i nabiału, zrezygnować z gotowych, przetworzonych wędlin i zastąpić je lekkim, gotowanym lub pieczonym mięsem, unikać smażenia potraw, wprowadzić do jadłospisu ryby, szczególnie morskie, stosować oleje roślinne, wyeliminować słodycze i alkohol.
- Wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie, pić napary ziołowe, herbaty, w szczególności zieloną, czerwoną i owocową, świeże soki z warzyw i owoców.
Złe i dobre tłuszcze w diecie – jakie są ich źródła?
Warto wiedzieć, z jakich źródeł tłuszczy warto korzystać:
ZDROWE TŁUSZCZE | WARTOŚĆ DLA ZDROWIA |
Tłuste ryby morskie | śledź, makrela, łosoś, tuńczyk posiadają dużo kwasów tłuszczowych omega-3 |
Awokado | niskokaloryczne, bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe |
Nasiona | pestki dyni, słonecznik i sezam zawierają tłuszcze wpływające na obniżenie cholesterolu |
Orzechy | ważne dla układu sercowo-naczyniowego |
Oliwa z oliwek | cenne źródło kwasu oleinowego i licznych antyoksydantów |
Ciemnozielone warzywa | jarmuż, szpinak brukselka są bogate w kwasy omega-3 |
Jajko | cenne źródło białka, bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe |
Nasiona lnu | duża zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (zbliżona do ryb!) |
Rośliny strączkowe | głównie soja, jako bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych |
To ważne, by pamiętać o tym, że tłuszcz nie powinien zostać zupełnie wyeliminowany, a jedynie zredukowany, a w miarę możliwości zastępowany tłuszczami z odpowiednich źródeł. W razie problemów samodzielnym ułożeniem nowej diety, warto skorzystać z gotowego cateringu diety niskotłuszczowej od hitdieta.pl.
Najnowsze komentarze