Dieta FODMAP to dieta polegająca na ograniczeniu fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Fodmap to nic innego jak skrótowiec od angielskiej nazwy składników – fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – FODMAP).
Czego nie ma w diecie przy IBS?
Badania wykazują, że najpopularniejsze cukry proste, takie jak laktoza, fruktoza, fruktany, alkohole polihydroksylowe (sztuczne środki słodzące, np. sorbitol) mogą nasilać objawy zespołu jelita drażliwego. Najbardziej szkodliwe są syrop glukozowy i glukozowo fruktozowy oraz fruktozowy. Dieta fodmap opiera się na rezygnacji z tych składników, przy czym zazwyczaj odbywa się to w dwóch etapach:
- 1 etap – odstawienie produktów fodmap na 6-8 tygodni
- 2 etap – powolne wprowadzanie produktów zawierających fodmap, wykluczając jedynie pojedyncze, najbardziej inwazyjne składniki.
Co można a czego nie można jeść przy zespole jelita drażliwego?
Mogłoby się wydawać, że ilość produktów, z jakich należy zrezygnować, jest bardzo duża. Okazuje się jednak, że równie dużo jest takich, które cechują się małą zawartością fodmap. Co powinna zawierać dieta fodmap?
Produkty | Wykluczone z diety fodmap | Dozwolone w diecie fodmap |
Warzywa | Wszystkie warzywa „wzdymające”, będące obciążeniem dla układu pokarmowego, np. koper włoski, karczochy, brokuły, grzyby, kalafior, soczewica, groszek zielony, cebula, czosnek szparagi, brukselka buraki ćwikłowe, pory, kapusta | kapusta chińska, pomidory, kiełki bambusa, kukurydza, seler, bakłażan, papryka o długich strąkach, marchew, sałata, bataty, szczypiorek, dynia, ogórki, |
Owoce | Owoce z puszki i suszone, jabłka, gruszki, nektarynki, śliwki, brzoskwinie, arbuzy, mango, morele | Truskawki, pomarańcze, winogrona, banany, kiwi, mandarynki, jagody, cytryny, ananasy, grejpfruty |
Produkty mleczne, nabiał i źródła białka | Mleko krowie, kozie i owcze, twaróg, delikatne sery (ricotta mascarpone), przetwory mleczne – jogurty, maślanki, kwaśna śmietana, mleko skondensowane, mleko sojowe, bita śmietana, nasiona roślin strączkowych – soja, soczewica, fasola, ciecierzyca | Sery dojrzewające, masło, margaryna, masło orzechowe, mleka roślinne – migdałowe, ryżowe, jaja, ryby, mięso |
Produkty zbożowe | żyto, produkty pszenne – płatki, pieczywo, makarony | Ryż i płatki ryżowe, pieczywo i makarony bezglutenowe, płatki i mąka owsiana, mąka i chleb orkiszowy na zakwasie |
Orzechy, nasiona i pestki | pistacje, orzechy nerkowca | orzechy włoskie, makadamia, pekan, ziemne i piniowe, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam |
Środki słodzące | Wszystkie sztuczne substancje słodzące | Cukier, stewia, syrop klonowy |
Dieta IBS – wyzwanie czy przyjemność?
Tak naprawdę, dieta fodmap nie wymaga wielu wyrzeczeń, a jedynie drobnych zmian nawyków żywieniowych. Jak widać, jest wiele zamienników produktów foodmap, dzięki którym można ułożyć bardzo ciekawy, zdrowy jadłospis. W razie problemów, warto skorzystać z gotowego cateringu diety fodmap od hitdiety.pl i zainspirować się do tworzenia własnych dań.
Najnowsze komentarze