Jak sama nazwa wskazuje, dieta białkowa jest dietą odchudzającą, opartą na spożywaniu produktów białkowych. Pozwala zgubić kilka zbędnych kilogramów, a dodatkowo oczyszcza organizm. Podobno odpowiednio przeprowadzona nie powoduje efektu jo-jo. Nie ma przepisu na jedną dietę białkową – należy ją dostosować do swoich potrzeb, a jedynym wspólnym mianownikiem jest znaczne zwiększenie ilości białka w codziennych posiłkach.
Dlaczego akurat białko?
Są trzy podstawowe makroskładniki diety, które są niezbędne do tego, by organizm mógł prawidłowo się rozwijać i funkcjonować:
- węglowodany,
- tłuszcze,
- białka (inaczej zwane proteinami).
Białko należy do jednych z najważniejszych. Bierze udział w bardzo wielu procesach, m.in. syntezie hormonów i enzymów, a także odczycie informacji genetycznych, w wytwarzaniu i przekazywaniu impulsów nerwowych, wpływa na przemiany metaboliczne, dostarcza energii, buduje też każdą komórkę ciała i wspiera pracę układu odpornościowego. Jest też podstawowym budulcem mięśni, kości, zębów, skóry i paznokci. Białka powinny stanowić około 10-20% energii w codziennym jadłospisie, z kolei dieta białkowa opiera się na zwiększeniu ich udziału.
Na czym polega zwiększenie ilości spożywanego białka?
Dieta białkowa powinna zawierać więcej niż wskazane konieczne ilości białka. Może być wysokobiałkowa, z 20% udziałem białka w kaloryczności posiłków lub też bardzo wysokobiałkowa, z ponad 30% udziałem. Warto jednak pamiętać, by wraz ze zwiększeniem ilości białka, obniżać udział innych składników – węglowodanów i tłuszczów. Przy prawidłowo ułożonym jadłospisie, dieta białkowa powinna się układać na poziomie 20%-30% (białka), 40-45% węglowodanów – nie więcej niż 30% tłuszczów.
Co jeść, by zwiększyć ilość białka w diecie?
Uznając, że dieta białkowa jest odpowiednia, powinno się ułożyć nowy jadłospis. Nie jest to dieta wyjątkowo restrykcyjna – jest łatwa do przeprowadzenia i podtrzymania. Należy pamiętać, że białko w diecie powinno pochodzić z różnych źródeł – zwierzęcych i roślinnych – a wybierane produkty powinny być jak najwyższej jakości. Obok białka, należy zadbać o dużą ilość warzyw i nieco mniejszą owoców. A co jeść na diecie białkowej?
ZWIERZĘCE ŹRÓDŁA BIAŁKA | ROŚLINNE ŹRÓDŁA BIAŁKA |
Mięso – drób, chuda wołowina i wieprzowina, cielęcina, wysokiej jakości naturalne wędliny i przetwory mięsne o niezbyt wysokiej zawartości tłuszczu | Nasiona roślin strączkowych – soja, soczewica, fasola, groch, ciecierzyca, bób |
Przetwory mleczne – mleko, twarogi i serki typu twarogowego, sery żółte (warto zwracać uwagę na poziom tłuszczu w nich zawarty) | Orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje), migdały, pestki dyni i słonecznika, konopie, |
Jaja | Awokado, brokuły |
Ryby – halibut, tuńczyk, sardynki | Maliny, banany, suszone rodzynki, morele, daktyle, |
Gotowe odżywki proteinowe | Ryż, kuskus, quinoa, kasza gryczana i jaglana, płatki owsiane |
Jak widać – jadłospis oparty na białku nie jest trudny do ułożenia. Zawsze też można skorzystać z gotowego cateringu diety białkowej w hitdieta.pl, ułożonego przez specjalistów i odpowiednio dobranego do indywidualnych zapotrzebowań.
Najnowsze komentarze