Nietolerancja laktozy jest to niezdolność do trawienia cukru mlecznego, a wynika z malejącego poziomu laktazy – enzymu odpowiedzialnego za jej rozkład.  Po czym można zauważyć, że ma się problemy z laktozą? Oto kilka sygnałów, które wysyła organizm:

  • bóle brzucha,
  • mdłości,
  • zwiększona ilość gazów,
  • uczucie ciężkości,
  • ospałość.

Jak sobie z nimi radzić? Najlepszym sposobem jest… dieta bez laktozy.

Rezygnacja z laktozy – moda czy konieczność?

Wiele osób poddaje się dietetycznym trendom, które polegają na eliminacji potencjalnie szkodliwych składników odżywczych, takich jak właśnie laktoza czy gluten, mimo braku wskazań medycznych i wyraźnych objawów. W przypadku laktozy, dobrowolne odstawienie produktów mlecznych, a więc brak stymulacji laktazy – enzymu trawiennego przystosowanego to trawienia cukru mlecznego powoduje  jego zanik, co po czasie skutkuje nabawieniem się nietolerancji i wtedy dieta bez laktozy staje się koniecznością. Dlatego decyzję o tym, by zrezygnować z produktów mlecznych, powinno się podejmować świadomie, zauważając u siebie problemy po ich spożyciu, nie zaś w celach zapobiegawczych, ponieważ może to wywołać w organizmie więcej szkody niż pożytku. 

Rezygnacja z produktów mlecznych – alternatywne źródła wapnia

Dieta bez laktozy oznacza wyeliminowanie wszystkich produktów zawierających ten cukier, a więc mleka i jego pochodnych. Niestety, łączy się to również eliminacją produktów zawierających sporo wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia organizmu. Istnieje jednak wiele innych alternatywnych źródeł wapnia, które warto wprowadzić do diety po wyeliminowaniu produktów mlecznych. Oto przykłady produktów o najwyższej zawartości tego cennego pierwiastka:

PRODUKT ILOŚĆ WAPNIA (mg/100g)
Mak 1266
Sezam 975
Sardynki w oleju 330
Sardynki w sosie pomidorowym 250
Suche nasiona soi 240
Migdały  239
Suszone figi 203
Tofu wzbogacone w wapń 200
Liście pietruszki  193
Orzechy laskowe 187
Biała fasola  163

Czym zastąpić mleko w diecie?

Osoby zmuszone do korzystania z diety bez laktozy, najczęściej mają problem z zamiennikami mleka np. do kawy czy porannych płatków, z zabielaniem zupy czy też innych dań, a także z deserami, które nieodłącznie kojarzą się z lodami, śmietaną czy kremami na bazie masła. Obecnie jednak coraz większą popularnością cieszą się mleka roślinne – sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe czy migdałowe, które nie dość, że uzupełniają dietę w niezbędne składniki odżywcze i wzbogacają smak potraw, to z powodzeniem zastępują klasyczne mleko krowie. 

Dieta bez laktozy powinna być bogata w warzywa i owoce, dzięki którym można stworzyć bogate, pełnowartościowe, a przede wszystkim bezpieczne menu. Ponadto, coraz więcej produktów mlecznych jest dostępnych bez laktozy (np. mleko, jogurty czy sery). Na bazie takich składników opierają się także cateringi, specjalizujące się w dietach dedykowanych osobom z nietolerancjami, np. gotowy catering diety bez laktozy od hitdieta.pl – warto z tego skorzystać, bez ryzyka, że samemu dobierze się nieodpowiednie składniki.